Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever


De zaak Bolhaar

GEEN NIEUWE FEITEN, MAAR EEN NIEUW VERZINSEL…

‘NEE, IK HAD GEEN SEKS MET GETUIGE IN MOORDZAAK’

john_petersDe Amersfoortse advocaat mr. J. Peters heeft deze week in een pleidooi voor de Hoge Raad namens zijn cliënt en drievoudig (kinder)moordenaar Louis Hagemann gesuggereerd dat ik in die zaak ‘seksueel contact’ heb gehad met een belangrijke getuige die ik had opgespoord en waardoor zijn cliënt (mede) tot levenslang is veroordeeld. De advocaat presenteerde dit als een zogenoemd ‘novum’, een nieuw feit, wat tot herziening van het vonnis van de ex-Hells Angel zou moeten leiden. De raadsman baseerde zich op de verhalen van twee voormalige partners van de getuige, tegen wie de getuige dit zou hebben gezegd.

 

– REACTIE –

Deze aantijging vraagt om een heldere reactie.

Welnu, dit is geen ‘nieuw feit’, zoals de advocaat kennelijk denkt, maar een nieuw verzinsel.

Het is het voorlopige klapstuk in een hardnekkige lastercampagne die tegen mij op internet wordt gevoerd en waarvan de echtgenote van de veroordeelde Louis Hagemann een van de aanjagers is. Een kliekje vaste ‘justitievolgers’ neemt haar beschuldigingen zonder enige kennis van zaken klakkeloos over en zij pompen het ‘nieuws’ via websites en email rond op een wijze die grenst aan stalking en terreur. Niet alleen over mij, maar ook over mijn naasten en familieleden zijn de afgelopen jaren stuitende onwaarheden en beledigingen geuit. Willens en wetens wordt stelselmatig geprobeerd mij in mijn persoonlijke levenssfeer te beschadigen.

– DE FEITEN –

Voor wie geïnteresseerd is in waarheidsvinding, hier de feiten:

Ruim tien jaar geleden heb ik de getuige – Renetta – opgespoord toen de drievoudige moordzaak waarvoor Hagemann is veroordeeld op het punt stond te verjaren. Renetta, een ex van Hagemann, legde een belastende verklaring af, waardoor hij (mede) werd veroordeeld.

Ik heb Renetta een aantal keren ontmoet. Bij haar thuis, bij ons op de redactie en een paar keer op de rechtbank/bij het gerechtshof. Bij die gelegenheden was ik altijd in het gezelschap van mijn collega Kees van der Spek. Ik heb Renetta nooit alleen ontmoet. Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat ik nog nooit, op geen enkel moment, geen seconde, seksueel contact of een seksuele relatie met Renetta heb gehad. Dit is geen Clinton-achtig woordspelletje. Voor alle duidelijkheid – en zwart op wit: ik heb nooit privé met Renetta afgesproken, ik heb nooit met haar ergens iets gedronken of gegeten, ik heb nooit met haar gezoend en ik heb nooit met haar seksueel contact gehad. Hoe haar voormalige partners hierbij komen mag Joost weten. Het is een verzinsel. Na de rechtszittingen heb ik haar ook nooit meer gezien. Renetta onderschrijft mijn verklaring. Als blijkt dat ik hier lieg, mogen alle media mij journalistiek vierendelen, maar dit is de waarheid.

– AANGIFTE –

Wat de afgelopen jaren wél is gebeurd is dat ik bij het Openbaar Ministerie een paar keer aangifte heb gedaan van bedreigingen door Louis Hagemann. Ook over de internet-terreur van zijn echtgenote Jacqueline Hagemann heb ik regelmatig met de politie gesproken, evenals met haar advocaat (de vorige raadsman van Louis Hagemann).

Nu eerdere juridische acties die tot herziening van het vonnis moesten leiden geen succes hebben gehad, is kennelijk een nieuwe trukendoos opengetrokken. Ik kan op zich begrijpen dat de advocaat van Hagemann alle middelen voor zijn cliënt wil aangrijpen, maar dat neemt niet weg dat hij in mijn ogen de verklaringen van de ex-partners van Renetta – zonder nadere research, zonder enige vorm van wederhoor – te lichtvaardig in openbaarheid gebracht. Ik heb hem hierover deze week een brief geschreven.

Een andere beschuldiging die door dezelfde ex-partners wordt geuit is dat ik Renetta ‘geld in het vooruitzicht heb gesteld’ als zij een belastende verklaring zou afleggen. Ook dit is nonsens. Ik heb haar nooit geld beloofd en ook nooit een cent betaald. Zij heeft direct de avond dat collega Kees van der Spek en ik haar voor het eerst ontmoetten een verklaring afgelegd zonder dat er een woord over geld is gesproken.

– GRENS –

Ik ben politie en Justitie behulpzaam geweest bij de oplossing van een gruwelijke drievoudige moord waarvoor de dader door rechtbank en gerechtshof is veroordeeld. Kennelijk hoort daarbij dat je achteraf door de dader en zijn aanhang jarenlang wordt besmeurd, lastig gevallen en geterroriseerd. Ik heb daar altijd over gezwegen, onder het motto dat een misdaadverslaggever tegen een stootje moet kunnen. De grens is nu echter bereikt.

Peter R. de Vries

Twitter