Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever


Boeken

In 1985 publiceerde De Vries zijn eerste bestseller met ‘Uit de dossiers van commissaris Toorenaar’. In april 1987 volgde ‘De ontvoering van Alfred Heineken’. En in 1994 het boek ‘Een moord kost meer levens’, dat de kindermoorden van de ‘Amsterdamse Donald Duck-colporteur’ beschrijft. In totaal heeft Peter R. de Vries negen ‘true crime’ boeken geschreven.

De Vries is auteur van een aantal non-fictie best-sellers. Zijn boek over de ontvoering van Alfred Heineken is het best verkochte misdaadboek van Nederland en gaat naar de 500.000 verkochte exemplaren.

de R van Rebel

De R van Rebel

Het boek ‘de R van rebel’ bevat het openhartige en nooit eerder vertelde verhaal van de turbulente jeugd van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij maakt in dit boek een eerlijke ‘reconstructie’ van de ‘misdaden’ die hij als jonge tiener heeft gepleegd. Peter laat zien hoe hij zichzelf overwon en terug op het rechte pad kwam; van kruimeldief tot crimefighter.
lees meer

alleen huilebalken hebben spijt

Alleen huilebalken hebben spijt

In ‘Alleen huilebalken hebben spijt’ zijn de meest roemruchte reportages van Peter opgenomen, alsmede een aantal prikkelende columns. In het boek beschrijft Peter uitvoerig hoe zijn veelbesproken vriendschap met Heineken-ontvoerder Cor van Hout tot stand is gekomen.
lees meer

een crimineel liegt niet altijd

Een crimineel liegt niet altijd

‘Een crimineel liegt niet altijd’ beschrijft misschien wel de roerigste periode uit Peter zijn inmiddels meer dan 25 jaar durende loopbaan als misdaadverslaggever. Het boek bevat verhalen over de afloop van de moord op Corina Bolhaar en haar twee kinderen in 1984, die door toedoen van het programma – net voor de verjaring – is opgelost.
lees meer

een moord kost meer levens

Een moord kost meer levens


‘Een moord kost meer levens’ beschrijft twee roemruchte Amsterdamse kindermoorden, die op de 8-jarige Basje Bloemena in 1971 en de 10-jarige Heleentje Isaac in 1974. De moorden waren gepleegd door de Amsterdamse pedofiel Gerard Spruit, een bezorger van leesmappen. In de pers kreeg hij de bijnaam ‘de Donald Duck-colporteur’.
lees meer

de moord die nooit mag verjaren

De moord die nooit mag verjaren

‘De moord die nooit mag verjaren’ is een bundeling van Peter zijn boeiendste columns die gedurende twee jaar wekelijks in de Panorama zijn gepubliceerd. In deze columns schrijft hij over zijn eerste moordzaak, ruim 23 jaar geleden, over zijn contacten met criminelen en nabestaanden, zijn bemoeienissen met bekende zaken als de Puttense moordzaak.
lees meer

uit de dossiers van commissaris toorenaar

Uit de dossiers van commissaris Toorenaar

Toorenaar was de beroemdste politieman van zijn tijd, die aan de basis had gestaan van vele nieuwe ontwikkelingen en opzienbarende zaken (de Caransa-ontvoering, RAF-terrorisme, de opkomst van hasj en heroine). Ook heeft hij veel geruchtmakende moordzaken onderzocht, die ‘klassiekers’ zijn geworden.
lees meer

de ontvoering van alfred heineken

De ontvoering van Alfred Heineken

Dit boek behoeft nauwelijks enige introductie: het is het meest bekende en best verkochte true crime boek van Nederland. Het zette in 1987 de naam van Peter als jong misdaadauteur definitief op de kaart. In mei 2013 is er een geheel nieuwe editie van het boek uitgekomen, dat met de laatste informatie is aangevuld en uitgebreid.
lees meer

Beroep: Misdaadverslaggever

In Beroep: misdaadverslaggever maakt Peter aan de hand van pratijkvoorbeelden duidelijk waarom de misdaad wel en niet loont, waar de bestrijding faalt of scoort en hoe de crimineel leeft en denkt.

Dit boek is niet meer in de winkel verkrijgbaar

Cipier, mag ik een pistool van u?

‘Crimineel bent u sneller dan u denkt. Het kan in een paar seconden gebeurd zijn, hoe oppassend en plichtsgetrouw u in de rest van uw leven ook bent geweest’. Dit schrijft Peter in dit boek over de vraag hoe mensen tot misdrijven komen.

Dit boek is niet meer in de winkel verkrijgbaar
Twitter

  © Peter R. de Vries | credits