Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever


Uit de dossiers van commissaris Toorenaar

Engeland heeft Sherlock Holmes en 007. Frankrijk commissair Maigret. Duitsland: Derrick. Hercule Poirot is een Belg. En Nederland had tot voor kort in actieve dienst... commissaris Gerard Toorenaar.
Zes tot de verbeelding sprekende speurneuzen, die iedere Nederlander kent. Met dit belangrijke onderscheid, dat de Amsterdamse commissaris levensecht is.
Toorenaar is geen produkt van een dectiveschrijver, maar van de keiharde politiepraktijk. Jarenlang was hij gezichtsbepalend voor de Amsterdamse recherche en genoot een reputatie over de hele wereld. Toorenaar had het recherchevak als geen ander in de vingers en was altijd op de juiste tijd op de juiste plaats.

Toorenaar was de beroemdste politieman van zijn tijd, die aan de basis had gestaan van vele nieuwe ontwikkelingen en opzienbarende zaken (de Caransa-ontvoering, RAF-terrorisme, de opkomst van hasj en heroine). Ook heeft hij veel geruchtmakende moordzaken onderzocht, die ‘klassiekers’ zijn geworden (De koffermoord, De Mazilli-moord, de moord op ‘Zwarte Judith’, de ‘zelfmoord’ van Mathilde Willink etc.).

Aan het slot van zijn loopbaan was Toorenaar jarenlang inzet van een enorme justitiele controverse, waarin hij werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. Uiteindelijk werd hij hier geheel van vrijgepleit. Niet veel later nam hij afscheid van de Amsterdamse politie en startte een detective-buro. Het boek ‘Uit de dossiers van commissaris Toorenaar’ zijn in feite de memoires van deze roemruchte politiechef. Dit boek is meer dan 13 keer herdrukt en wordt ook nog steeds volop verkocht.

Uitgeverij De Fontein
Oktober 2002
ISBN 9026118813

artikel respect voor vluchteling

Twitter

  © Peter R. de Vries | credits