Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever


Een moord kost meer levens

In oktober 2008 is er een nieuwe pocketuitgave verschenen van wat Peter zelf beschouwt als zijn beste boek: ‘Een moord kost meer levens’.

Het boek is al in 1994 verschenen en inmiddels meer dan twaalf keer herdrukt, maar nu heeft de uitgever het in een nieuw jasje gestoken en tegen een stuntprijs ( € 10,00) op de markt gebracht.

Peter zegt zelf op de omslag: ‘Dit is mijn beste boek, beter dan de Heineken-ontvoering’. Het boek over de Heineken-ontvoering is het meest spectaculaire en best verkochte boek wat Peter heeft geschreven, maar zelf vindt hij ‘Een moord kost meer levens’ aangrijpender en belangwekkender. Peter: ‘Dit boek zegt heel veel over hoe misdaad ontstaat, wat het met mensenlevens doet. Ik had destijds echt iets van: dit MOET ik schrijven…’.

‘Een moord kost meer levens’ beschrijft twee roemruchte Amsterdamse kindermoorden, die op de 8-jarige Basje Bloemena in 1971 en de 10-jarige Heleentje Isaac in 1974. De moorden waren gepleegd door de Amsterdamse pedofiel Gerard Spruit, een bezorger van leesmappen. Hij lokte de kinderen mee op zijn motorcarrier en vermoordde ze in zijn woning in Amsterdam-Osdorp. In de pers kreeg hij de bijnaam ‘de Donald Duck-colporteur’.

Het boek is geschreven vanuit het gezichtspunt van de zoon van de moordenaar, de toen 15-jarige Paul, wiens jonge leven in het teken van de kindermoorden kwam te staan. Maar ook Paul komt op het slechte pad en wordt tenslotte net als zijn vader veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij twee andere moorden. En net als zijn vader komt ook hij in een Tbs-kliniek terecht.

Het boek is een huiveringwekkende aaneenschakeling van waargebeurde tragedies, die laten zien dat een ‘moord meer levens kost’. Met alle betrokkenen in het boek, zowel aan de slachtoffer- als aan de daderkant is het heel slecht afgelopen. Peter heeft voor dit boek zeer diepgravende onderzoek gedaan en veel onthullende feiten boven water gehaald. Het is een familiedrama zoals dat nooit in Nederland is beschreven.

Uitgeverij De Fontein
Oktober 2008
ISBN 9026125887
Prijs: € 10,00
artikel respect voor vluchteling

Twitter

  © Peter R. de Vries | credits