Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever


De ontvoering van Alfred Heineken

Dit boek behoeft nauwelijks enige introductie: het is het meest bekende en best verkochte true crime boek van Nederland. Het zette in 1987 de naam van Peter als jong misdaadauteur definitief op de kaart. Het boek is sindsdien onafgebroken herdrukt en stoomt op naar de 500.000 verkochte exemplaren.

Het boek is uniek in zijn genre, nooit eerder gaven criminelen van dit zware kaliber zo uitvoerig inzage in hun leven en werkwijze. Het boek is een heuse ‘inside story’, vooral ook omdat de daders zich tijdens hun processen altijd op hun zwijgrecht hebben beroepen en vele geheimen van de kidnap daardoor nooit opgehelderd leken te worden. Cor van Hout geeft in het boek echter volledig opening van zaken en onthult gedetailleerd hoe Nederlands meest beroemde misdrijf werd bedacht, beraamd en met militaire precisie uitgevoerd.

In mei 2013 is er een geheel nieuwe editie van het boek uitgekomen, dat door Peter met de laatste informatie is aangevuld en uitgebreid. Ook is in het boek een groot fotokatern opgenomen met nooit eerder gepubliceerde foto’s uit de privé-collectie van Cor van Hout, die een bijzonder tijdsbeeld geven.

Het boek beslaat inmiddels meer dan 500 pagina’s en beschrijft in de uitvoerige epiloog ook hoe het de andere ontvoerders na hun gevangenisstraf is vergaan.

De Amerikaanse filmmaatschappij Informant Media maakt op basis van Peters boek een speelfilm over de roemruchte ontvoering. De opnamen daarvoor beginnen in de herfst van 2013. Anthony Hopkins zal daarin de rol van Alfred Heineken vertolken. De regisseur is Daniel Alfredson. Het is de bedoeling dat de film in 2014 in de bioscopen komt. Peter: ‘Dit is wel een jongensdroom die werkelijkheid wordt’.

Uitgeverij De Fontein
1e druk: 1987
27e druk: mei 2013
ISBN: 978 90 261 3371 8

artikel respect voor vluchteling

Twitter

  © Peter R. de Vries | credits