Cipier, mag ik een pistool van u?

boek-cipier3‘Crimineel bent u sneller dan u denkt. Het kan in een paar seconden gebeurd zijn, hoe oppassend en plichtsgetrouw u in de rest van uw leven ook bent geweest. Misdadigers zijn meestal gewone mensen die op een verkeerd moment, op een verkeerde plaats, een verkeerde beslissing hebben genomen. Veel ingewikkelder is het eigenlijk niet. De meeste levensdelicten worden gepleegd door mensen die ooit met elkaar hebben gelachen, gefeest, gevreeën. Niemand denkt ooit: ik zal mijn bestaan eens wat reliëf geven met een gruwelijke moord’. Dit schrijft misdaadverslaggever Peter R. de Vries in dit boek over de vraag hoe mensen tot misdrijven komen.

Peter R. de Vries wordt in zijn vak als de nummer één van Nederland beschouwd en heeft honderden onthullende misdaadreportages geschreven. Inmiddels heeft hij zich ook op televisie een vaste plaats verworven met het spraakmakende misdaadprogramma dat zijn naam draagt. Daarnaast is De Vries auteur van misdaadboeken die evenzeer klassiekers in hun soort zijn, zoals Uit de dossiers van commissaris Toorenaar, De ontvoering van Alfred Heineken en Een moord kost meer levens.

Maar hij heeft het ook over tientallen andere onderwerpen; spoorloze verdwijningen, kindermoorden, ontvoering, de doodstraf, corruptie, gerechtelijke dwaling (de Puttense moordzaak), het gevangenisleven, maar ook belevenissen en ervaringen van slachtoffers, daders, politiemensen en nabestaanden. De Vries klaagt aan, verdedigt, noteert verschillen en trekt paralellen in geruchtmakende zaken en houdt de lezer-maar ook de politiek-dikwijls op verrassende wijze een spiegel voor. Dit alles gevoed door een enorme dossierkennis, een uitgebreid relatienetwerk en ruim twintig jaar praktijkervaring als misdaadverslaggever.

Uitgeverij De Fontein
Januari 2002
ISBN 9026118910